T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AYDIN / KUŞADASI - Derici Mustafa Gürbüz Anadolu Lisesi

Derici Mustafa Gürbüz

DERİCİ MUSTAFA GÜRBÜZ (1909-2001) 

     

   1909 yılında Girit eşrafından Hüseyin Efendi ile Meleke Hanım’ın oğulları olarak Kuşadası’nda dünyaya gelmiştir. 13 yaşında babasını kaybettiğinden ailenin geçimine katkıda bulunmak için okulunu bırakarak çalışma hayatına atılmıştır. İnsan hayatında tahsilin önemini kavradığında gece okuluna devam ederek ilkokulu bitirmiştir. Hayatı boyunca dürüstlüğü, çalışkanlığı ve mükemmel olmayı ilke edinmiştir. 

     Deri işlemede yaptığı yeniliklerle, her zaman en iyi deriyi üretme başarısını göstermiştir. Kuşadası tabakhanelerinin şöhret kazanmasına büyük fayda sağlamıştır. Ürettiği derileri her zaman baş fiyatlarla alıcı bulduğundan varlıklı bir kişi konumuna gelmiştir. Varlığını isabetli yatırımlar yaparak değerlendiren Mustafa Gürbüz Kuşadası’nın ilk turizm yatırımcılarından biri olmuştur. 

     En son ve en gurur duyduğu yatırımı “DERİCİ MUSTAFA GÜRBÜZ ANADOLU LİSESİ” dir. 9 Ekim 1997 tarihinde protokolü imzalanan okulumuzun temeli 6 Mart 1998’de atılmıştır ve Milli Eğitim Bakanlığına hibe edilmiştir. 

     Mustafa Gürbüz ileriyi gören, atılımcı olduğu kadar Kuşadası’nın geleceğine de damgasını vurabilen ender insanlardan biridir. O büyük insan gönlümüzde hep yaşayacaktır. Ebediyete intikal ettiği halde yaptıklarıyla adını yaşatan güleç yüzlü dedemize Allahtan rahmet diliyoruz…

 

 

ZEHRA GÜRBÜZ 

     

     1923 yılında mübadele yoluyla Türkiye’ye gelen Fatma-Hasan Selam’ın ikinci kızıdır. Girit Kadısı Akif Efendi’nin torunudur. 

     1938 yılında Mahmut Esat Bozkurt İlkokulunu bitirmiş, 1943 yılında Derici Mustafa Gürbüz ile evlenmiştir. Bir oğlu ve üç kızı vardır. 

     Öğrenmeyi ve eğitimi çok seven Zehra Gürbüz, “Öğrenmenin yaşı yoktur” diyerek 60 yaşındayken Kuran okumayı öğrenmiş ve sürücü ehliyeti almıştır. 

     Öğrencilik yıllarında çok iyi bir sporcu olan Zehra Gürbüz, eğitimde sporun vazgeçilmez olduğunu bilinci ile okulun spor salonunun yapımına büyük önem vermiş, büyük fedakarlıklarla spor salonunun yapılıp bitirilmesini sağlamıştır. 

     “Bedenini iyi kullanan kişinin beynini de iyi kullanacağı” ilkesini benimseyerek spor aktivitelerinin eğitimin lokomotifi olacağına inanmıştır. 

     Zehra Gürbüz ;Derici Mustafa Gürbüz Anadolu Lisesi’nde gençlerin, zamanı kullanmayı iyi bilen, duygu ve fikirlerini bağımsız bir şekilde ifade edebilen, çalışkan, dürüst, herkese saygılı, gerçekçi, çalışkan kişiler olmalarını istemiştir. Ebediyete 2017 yılında intikal  eden Zehra Gürbüz eğitime verdiği önem ile hep hatırlanacaktır.Zehra teyzemize Allahtan rahmet dileriz. 

  

hayırsever

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 06.03.2013 - Güncelleme: 05.07.2018 13:26 - Görüntülenme: 9001
  Beğen | 20  kişi beğendi